torstai 16. toukokuuta 2013

Ehkä on ihan hyvä kiirehtiä hitaasti...

Esiintyjät on koossa! Mitat on otettu! Toiveet huomioitu! Kangasvaihtoehtojakin on!

Tapasimme esiintyjätiimin kanssa Musiikkitalolla toissapäivänä. Kevät tuntuu kiireiseltä: jokainen saapui paikalle pikkuisen hengästyneenä, hieman jännittyneenä mutta onneksi innokkaalla mielellä. Oli hyvä tavata kasvotusten, nyt esiintyjät tietävät kenen kanssa esiintyvät ja vähän ehdittiin puhua oopperan tarinastakin. 

Eija Räisänen (Nainen) ja Elina Lifländer (NaisVartija) tuntuvat aivan nappivalinnoilta rooleihinsa, myös puvustuksen näkökulmasta. Samalla hetkellä, kun Maestro ehdotti, että pyydettäisiin Elinaa vartijan rooliin, olin ihan varma, että esityksestä tulee sellainen, kuin olen kuvitellut. Eija onkin ollut produktiossa jo pitkään mukana, naisen rooli on jo sävellyksen alkuvaiheista asti ajateltu juuri hänelle.

Tekijätiimissä on nyt mukana monta vahvaa naista, toivottavasti Maestro huomaa (tai pitäisikö toivoa ettei huomaa), mihin soppaan on taas päänsä työntänyt. Minusta on mukava työskennellä sellaisten ihmisten kanssa, joilla on selvästi vahva visuaalinen kuvittelukyky: on helppo keskustella, kun ihmisillä on omia ajatuksia siitä, millainen roolihahmon pitäisi olla, ja ymmärrys siitä, mikä heitä itseään helpottaisi harjoitus- ja esiintymistilanteessa. Mielikuvat puvustuksesta alkavat olla hyvinkin selkeät, minun ei tarvitse nyt muuta kuin saada tartuttua kyniin tai pensseliin. Ihanteellinen tilanne olisi, jos viikoksi tai pariksi tai vaikka kokonaiseksi viikonlopuksi pystyisin irrottamaan ajatukseni muualta ja keskittymään vain ja ainoastaan tähän, jotta esiintyjät saisivat pukunsa hyvissä ajoin harjoituksiin. Oletan, että puku auttaa roolin sisäistämisessä. Mitä mieltä esiintyjät ovat?

Arkeen sijoittuvassa puvustuksessa on helppo ottaa huomioon esiintyjien omat toiveet: Elina saa aurinkolasit. Ne sopivat vartijalle. Ja lupaan, etten edes ehdota neonvärejä. 

Konkretisoituu, konkretisoituu, aivan niin kuin aiemminkin kirjoitin. Hyvä tästä tulee. En osaa sitä epäilläkään! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti