sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Ulkoa

Tänään oli jälleen harjoituspäivä Musiikkitalossa.

Harjoittelimme Eijan kanssa ulkoa oopperan musiikin. Ulkoa opettelu ei ole tässä tapauksessa ollut ihan helppoa, sillä sitä on erittäin hankala tehdä yksin. Hankaluus johtuu siitä, että musiikillinen kudos ja aikakäsitys syntyy ainoastaan yhteisharjoitusten kautta.

Pasi lunttaa!

Tämän teoksen nuotinnoksen logiikka on eräällä tavalla klassisesta traditiosta poikkeava. Siinä missä klassisessa - erityisesti nykymusiikkinotaatiossa - pyritään usein mahdollisimman suureen tarkkuuteen esimerkiksi rytmien suhteen - niin tässä tapauksessa aika-arvot ovat enemmän suuntaa-antavia. Tällä musiikilla ei ole pulssia, eikä niinollen nuotinnoksessa ole tahtilajimerkintöjä tai tahtiviivoja. Esitysohjeissa kannustetaan mahdollisimman suureen rytminkäsittelyn ja ilmaisun luontevuuteen. Sopraanon osuus noudattelee pääsääntöisesti tavalla tai toisella tekstin rytmiä. Tai oikeastaan tekstin rytmiä kajahtaneen roolihenkilön nopeasti muuttuvien mielentilojen läpi.

***

Soitan itse lyömäsoitinosuuden, joka muodostuu työkaluilla eri tavoin toteutettavista äänistä. Myös luontevuuden löytäminen työmiehen roolin ja nuotinnoksen välillä on iso haaste.

Ja kuten sanottua - tämän kaiken tulee onnistua ulkoa, ilman nuottien apua.

Tänään oli paljon onnistumisen hetkiä, mutta partituurissa oli myös kohtia, joita meidän täytyi harjoitella yhä uudestaan ja uudestaan. Kokeellisuuden ja vähänkin virtuoottisemman ilmaisun yhdistäminen lisää paljon treenauksen tarvetta.

Tämän sivun harjoittamisseen kului paljon aikaa ja imaginääristä tupakkia....
Lyömäsoitinosuuden stemma on poralle.

Eräisiin sivuihin palasimme yhä uudelleen ja uudelleen.

Päivä oli tehokas ja päätimme venyä ylitöihin, että saatiin vedettyä yksi läpimeno ulkoa. Lähes kokonaan saatiin partituuri musisoitua läpi ilman luntteja.

Huomenna jatkamme näyttämöharjoituksia ja tarkoitus on luopua nuoteista lopullisesti.

Huomenna menemme myös harjoittelemaan ulos Musiikkitalon läheisyyteen. Jos siis Töölönlahden maanantaiarjessa näkyy ja kuuluu jotain kummallista, ne ollaan vaan me...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti