torstai 21. heinäkuuta 2011

Työtahti? Lomatahti? Tahti kuin tahti, kunhan olisi edes joku tahti! (Löytyihän se!)

Julkaisematon merkintä eiliseltä:

Taidan pyörtää sanani siitä tauon pitämisestä ennen viimeistä puristusta. Että voikin olla hankalaa saada työrytmistä kiinni. Ajatusten keräämiseen ei tunnu riittävän pelkkä tehtävien töiden lista, vaan on saatava taas itseään niskasta kiinni ja rytmitettävä päivät työtahtiin. Työtahtiin rytmittyy helpoiten silloin, kun muutkin ovat työtahdissa. Nyt on vaan sellainen pieni ongelma, että muut eivät ole. Koko muu maailma tuntuu olevan lomalla... ja lomatahdissa. Ja siitä on hankala itse irrottautua, vaikka ihan hyvin tiedostan, että jos en nyt pian pääse työtahtiin, on työtahti viikon päästä ympärivuorokautinen. Että olisi parempi jos nyt vaan pääsisin. Pian. Tahtiin, vaikka edes hitaaseen.

Ensimmäistä kertaa näen kotona työskentelyn ongelmana. Vaikka työtilani on erillään muusta asunnosta, siinä ei ole suljettavaa ovea ja kaikki mahdollinen liike ympärillä kuuluu tähän missä työskentelen. Tai siis yritän työskennellä.

Tänään torstaina:

Pidän sittenkin sanani siitä tauon pitämisestä ennen viimeistä puristusta. Näemmä tarvitsin vielä eilisen hitauden ja arkeenpalaamispäivän. Tänään sain vihdoinkin kiinni työlistan päästä, kun Säveltäjä ystävällismielisesti vei lapset pihalle koko päiväksi, eikä minun tarvinnut keskeyttää työtäni sata kertaa joka saumaa ommellessa. Hevari sai housuihinsa kaivatut yksityiskohdat ja työmiehiltä puuttuu enää työkaluvyöt - siis ne sellaiset vyöt, joista roikkuu työkalujen säilyttämiseen käytettäviä taskuja. Mikähän niiden oikea nimi muuten on? Seuraava suuri osaprojekti onkin sitten kenkien hankinta kaikille...

Vaikka puvustuksen kokonaisuus on ollut aika hyvällä mallilla jo pidempään, olen tyytyväinen, kun tajusin varata riittävästi aikaa myös yksityiskohtien hiomiselle. Yksityiskohtien merkitys tuntuu tässä teoksessa puvustuksen näkökulmasta suurelta. Kyse on aika tavalla siitä, että jokaisessa puvussa on pieni vihje tai yksityiskohta, joka liittää sen kokonaisuuteen. Ja yksityiskohtien hiomisesta on kyse myös siinä tosiseikassa, että esiintyjät ovat haasteellisesti yleisön seassa, ja puvut ovat tarkasteltavissa hyvinkin läheltä: en halua ajatella, että huolettomasti valmistetut yksityiskohdat paljastaisivat esiintyjät arkielämän seasta liian helposti. 

Totta varmaankin on, että tyypit ovat kohtuullisen helposti eroteltavissa arkielämän seasta jos tietoisesti tulee oopperaa katsomaan, mutta ehkä oopperasta aiemmin tietämättömät katsojat hämääntyvät helpommin. Reaktioita on mielenkiintoista seurata. Jännittää ihan jo!

Hevarin housut                                                    


Yksityiskohta: tähän voisi lisätä vähän ketjua...

Ja se pääkalloniitti :XEi kommentteja:

Lähetä kommentti